Ben jij een mama die stiekem niet zonder haar Gsm kan?

Gepubliceerd op 16 mei 2023 om 12:59

In de moderne wereld zijn smartphones uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Ze bieden talloze voordelen, zoals directe communicatie, toegang tot informatie en entertainment en handige apps die ons leven vergemakkelijken. Maar voor sommige moeders kan de afhankelijkheid van hun smartphone een dubbelzijdig zwaard zijn. 
Hoewel het handig is om altijd bereikbaar te zijn en te kunnen multitasken, kan het ook leiden tot een gevoel van verslaving en het verwaarlozen van belangrijke momenten met de kinderen.

In deze blog ga ik dieper in op de vraag: ben jij een mama die stiekem niet zonder haar gsm kan?

1. Het gemak van de smartphone:
Laten we eerlijk zijn, smartphones hebben ons leven op vele manieren verbeterd. Als mama heb je vaak je handen vol met talloze taken en een smartphone kan een waardevol hulpmiddel zijn om georganiseerd te blijven. Van het bijhouden van afspraken en boodschappenlijstjes tot het vastleggen van kostbare momenten met foto's en video's. Een smartphone biedt moeders een handige en efficiënte manier om hun dagelijkse leven te beheren.

2. Het sociale aspect:
Voor veel mama's kan de smartphone ook fungeren als een venster naar de buitenwereld. Het biedt de mogelijkheid om in contact te blijven met vrienden en familie, zelfs als fysieke ontmoetingen beperkt zijn.
Sociale media kunnen een bron van steun en gemeenschap zijn, waar moeders verhalen, advies en ervaringen kunnen delen met anderen in een vergelijkbare situatie. Het is begrijpelijk dat mama's graag op de hoogte willen blijven van wat er gebeurt in de digitale wereld om hen heen.

3. De valkuil van overmatig gebruik:
Hoewel smartphones vele voordelen bieden, is het belangrijk om de grens tussen nuttig gebruik en overmatig gebruik te herkennen. Sommige moeders kunnen merken dat ze steeds vaker naar hun telefoon grijpen, zelfs tijdens belangrijke momenten met hun kinderen. Dit overmatige gebruik kan leiden tot afleiding, verminderde aandacht en een gevoel van afstandelijkheid in de ouder-kindrelatie. Het kan ook leiden tot een gevoel van schuld en de realisatie dat kostbare momenten worden gemist door de constante aandacht voor het scherm.

4. Hoe de balans vinden:
Als je jezelf herkent in het patroon van overmatig smartphonegebruik als mama, is het belangrijk om stappen te ondernemen om de balans terug te vinden. Hier zijn enkele suggesties.
- stel grenzen: maak duidelijke regels voor jezelf over wanneer en waar je je telefoon gebruikt. Bijvoorbeeld: geen telefoon tijdens maaltijden of tijdens quality time met je kinderen.
- wees selectief met meldingen, schakel onnodige meldingen uit, zodat je niet voortdurend wordt afgeleid door binnenkomende berichten.
- maak afspraken met jezelf: reserveer specifieke momenten op de dag om je telefoon te controleren en te reageren op berichten. Buiten die momenten, leg je telefoon weg en concentreer je je op je kinderen.
- zorg voor alternatieve activiteiten: zoek een andere manier om jezelf te vermaken of te ontspannen zonder je smartphone. Lees een boek, maak een wandeling of doe iets creatiefs. Dit helpt je om minder afhankelijk te worden van je telefoon.
- prioriteiten stellen: herinner jezelf eraan wat echt belangrijk is. Je kinderen zijn maar kort jong en het is belangrijk om bewust aanwezig te zijn in hun leven en de kostbare momenten met hen te koesteren.

Conclusie:
Als moderne mama is het begrijpelijk dat we afhankelijk zijn geworden van onze smartphone. Ze bieden ons gemak, verbinding en informatie. Maar het is ook belangrijk om de valkuil van overmatig gebruik te vermijden, vooral als het ten koste gaat van onze kostbare tijd met de kinderen.
Door bewust grenzen te stellen en de balans te vinden, kunnen we onze telefoon op een gezonde manier integreren in ons leven als moeder. Laten we de technologie omarmen als een hulpmiddel, maar nooit vergeten dat het echte leven zich afspeelt buiten het scherm. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.