Thuiswerken met kinderen: 5 tips

Gepubliceerd op 28 maart 2023 om 15:52

De afgelopen jaren is thuiswerken steeds populairder geworden. Dit wordt vooral gezien als een manier om meer balans tussen werk en privéleven te creëren. Maar wat als je kinderen hebt?

Thuiswerken met kinderen kan een enorme uitdaging zijn en ik kan dat heel goed weten:-)
In deze blog zal ik wat tips en strategieën bespreken om thuiswerken met kinderen zo succesvol mogelijk te maken.

1. Maak een planning
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om thuiswerken met kinderen mogelijk te maken, is een planning maken. Maak een schema dat aangeeft wanneer je gaat werken en wanneer je tijd hebt om voor je kinderen te zorgen. Houd ook rekening met de tijden waarop je kinderen moeten eten en slapen. 
Zorg ervoor dat je een planning maakt die realistisch is en die je kunt volhouden. Het kan ook helpen om een dagelijks schema voor je kinderen te maken, zodat ze weten wanneer ze kunnen verwachten dat je beschikbaar bent.
Een baby in huis? Dat kan uitdagend zijn, maar het is zeker mogelijk. Maak in dat geval een flexibel werkschema: pas deze aan op de behoefte van uw baby. Dit betekent dat je je werktijden in kleinere blokken kunt verdelen en tussen de verzorging en de slaaptijden van uw baby door kunt werken. Als je baby huilt of extra aandacht nodig heeft, neem dan de tijd om voor hem te zorgen. Je kan later weer verder werken.

2. Communiceer met je collega's
Zorg ervoor dat je collega's op de hoogte zijn van je situatie. Leg uit dat je thuiswerkt met kinderen en/of baby en dat je soms onderbroken kunt worden. Communiceer duidelijk wat je werkuren zijn en wanneer je beschikbaar bent om te communiceren. Het kan ook helpen om de verwachtingen van je collega's te managen en te zorgen dat ze weten dat je misschien niet altijd onmiddellijk kunt reageren op vragen. Stel grenzen om ervoor te zorgen dat je werk en je gezinsleven in balans blijven.

3. Maak gebruik van technologie
Er zijn veel technologieën die je kunt gebruiken om thuiswerken met kinderen mogelijk te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van videobellen om te communiceren met je collega's. Zo kun je toch in contact blijven zonder dat je fysiek op kantoor bent. Je kunt ook gebruik maken van apps om je dagelijkse taken bij te houden en te organiseren. Zo kun je efficiënter werken en zorgen dat je tijd overhoudt voor je kinderen. Als je een baby in huis hebt maakt dan gebruik van hulpmiddelen zoals een draagzak, babyfoon en babygym om uw baby bezig te houden terwijl je werkt.

4. Maak een werkomgeving
Het is belangrijk om een aparte werkruimte te hebben waar je ongestoord kunt werken. Zorg ervoor dat je een rustige plek hebt waar je je kunt concentreren en waar je kinderen weten dat ze je niet moeten storen. Zorg voor minimale afleiding en zeer belangrijk een comfortabele stoel hebt om in te zitten.
Jouw werkomgeving en een baby? Zorg voor een veilige, comfortabele en stimulerende omgeving voor uw baby. Dit kan je helpen om uw baby afgeleid te houden terwijl je werkt.


5. Maak tijd voor je kinderen en jezelf
Hoewel het belangrijk is om je werk te doen, is het ook belangrijk om tijd te maken voor je kinderen. Plan tijd in je schema om met hun te spelen en tijd door te brengen. Het kan helpen om activiteiten te plannen die je samen kunt doen, zoals spelletjes spelen of een wandeling maken. Zo voelen je kinderen zich nog steeds verbonden met jou, zelfs als je aan het werk bent.
Als je een baby in huis hebt zorg voor voldoende rust, gezonde voeding en lichaamsbeweging om stress te verminderen en uw energie op peil te houden terwijl je voor uw baby zorgt en werkt.

Thuis werken met kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en planning is het mogelijk om een balans te vinden tussen werk en privéleven. Maak een planning, communiceer met je collega's, maak gebruik van technologie, creëer een werkruimte. Zorg ervoor dat je ook tijd vrijmaakt om te ontspannen en te genieten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.